TOP STORY

Μουζάλας: Προχωράμε σε διακριτική μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά

By  | 

Κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό και τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα ιδιαίτερα στην νησιωτική Ελλάδα, ο αρμόδιος αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας δήλωσε πως θα εφαρμόσει σχέδιο για την «διακριτική αποσυμφόρηση των νησιών που δοκιμάζονται από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε αυτά».

«Στα νησιά έχουμε πρόβλημα. Ο νησιωτικός λαός δοκιμάζεται από τον υπερπληθυσμό. Ο πληθυσμός εγκλωβίζεται εκεί. Μένει καιρό. Τελειώνουν τα λεφτά του. Είναι θυμωμένος και απελπισμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά πως το 70-80% των ανθρώπων αυτών είναι πλέον μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης σημείωσε ότι «μια πολλή εύκολη λύση είναι να φύγουν από τα νησιά». «Να πέσει η συμφωνία; Δεν γίνεται. Αυτό θα σώσει τα νησιά; Θα δημιουργήσει χειρότερο πρόβλημα. Αυτό που προτείνουμε και προσπαθούμε να κάνουμε είναι η αποσυμφόρηση των νησιών που δοκιμάζονται. Μπορούμε να πάρουμε αυτούς που κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστρέψουμε στην Τουρκία και να τους μεταφέρουμε στην ενδοχώρα. Η μετακίνηση θα γίνει διακριτικά, σιγά-σιγά, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα μεταξύ τους αλλά και για να μην δοθεί λάθος μήνυμα προς τους δουλεμπόρους», υπογράμμισε.

«Κάνουμε τεράστια διπλωματική προσπάθεια να αποσυμφορήσουμε πληθυσμό που εμπίπτει στην συμφωνία. Σε ενάμιση μήνα είδαμε 13 υπουργούς της Ε.Ε. και προσπαθούμε να πετύχουμε να διευρυνθεί η συμφωνία ώστε να μπορεί στους υπό κράτηση σε κλειστά κέντρα ένας αριθμός να μεταφερθεί στην ενδοχώρα», συνέχισε ο κ. Μουζάλας, ενώ κάλεσε τη ΝΔ να πιέσει στην ευρωομάδα του Λαϊκού Κόμματος και να μεταφέρει την άποψη αυτή.

Ακόμη, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι έχε προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα συνάντηση με τις Κ.Ο. όλων των κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο, με τους επιτρόπους και πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ενώ, αναφερόμενος στα ασυνόδευτα ανήλικα, ανέφερε ότι παραλάβαμε 300 θέσεις φιλοξενίας, τώρα είναι 850 και στο δίμηνο προέβλεψε ότι θα γίνουν 1.200. «Αν σας έλεγα ότι μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα φτιάξουμε κανονικές θέσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα θα σας έλεγα ψέματα. Δεν μπορώ να το λύσω σε έξι μήνες», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «κενά από το άσυλο». «Κινδυνεύει να καταπέσει όλο. Πήραμε ένα άσυλο με 200 και τώρα έχουμε 600. Από τους 400 του EASO (Ευρωπαϊκό Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) γραφείο  περιμένουμε να έλθουν 80 για να αρχίσουμε επιστροφές 150 άτομα ανά εβδομάδα. Έτσι, τον Νοέμβριο θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε προς την Τουρκία 250 ανά βδομάδα», σημείωσε.

«Παίρνουμε όλη μας την ευθύνη. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την ευθύνη της και η Τουρκία την δική της ευθύνη. Φτύσαμε αίμα για να μη λέει η Ευρώπη ότι “εσείς έχετε το πρόβλημα”. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Και αυτό ήταν μεγάλη διπλωματική νίκη», ενώ υπογράμμισε ότι «η συμφωνία ανεξάρτητα από τις τεράστιες δυσκολίες βοήθησε τη χώρα μας».

«Προσπαθήσαμε πάρα πολύ μέσα σε μια Ευρώπη όπου τα 7/10 ηγεμονεύοντα από το Λαϊκό Κόμμα και την Σοσιαλδημοκρατία. Γιατί κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν μπόρεσε να πείσει τα 7/10; Θέλετε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε», κατέληξε.

loading...