Home > TOP STORY > Παραιτήθηκαν δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ λόγω των τηλεοπτικών αδειών

Παραιτήθηκαν δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ λόγω των τηλεοπτικών αδειών

Με αφορμή την απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου να αναβάλει τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες, οι δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υπέβαλαν την παραίτησή τους από την Ένωση Δικαστικών των Συμβούλων Επικρατείας.

Στις επιστολές τους στρέφονται τόσο κατά της απόφασης του προέδρου όσο και κατά των συναδέλφων τους που συμφώνησαν με τον  κ. Σακελλαρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράμμος στην επιστολή του αναφέρει ότι «οι λόγοι ματαιώσεως της Ολομέλειας που επικαλέστηκε τόσο ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Νίκος Σακελλαρίου, όσο και η Ένωση των Δικαστών του ΣτΕ σε ανακοίνωση της την ημέρα εκείνη, με την επίκληση του «κλίματος που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις», συνιστούν «μέγα ατόπημα»».

«Η άποψη ότι το Δικαστήριο ή ο κάθε δικαστής στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να παραιτηθεί και να απέχει έστω και προσωρινά, αλλά πάντως επ΄ αόριστον, από την επιτέλεση του θεσμικού συνταγματικού του καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από το να τέμνει αδιατάρακτο τις ενώπιον του αγόμενες διαφορές έτσι ώστε να επιλύονται οι αμφισβητήσεις που διαπερνούν την κοινωνία με την αυθεντία της δικαστικής λειτουργίας όταν έχει αναπτυχθεί – και μάλιστα εκτός δικαστηρίου – κλίμα έντασης, είναι πρωτοφανής», προσθέτει και καταλήγει λέγοντας:

«Η άποψη με άλλα λόγια, που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄ αόριστον τη διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος ( το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά τη γνώμη μου αρνησιδικία. Τί θα λέγαμε αν ένας βοηθός εισηγητής αρνιόταν να καταθέσει προεισήγηση η ένας Σύμβουλος αρνιόταν να καταθέσει εισήγηση επικαλούμενος ότι λόγω κλίματος δεν μπορεί να ασκήσει με νηφαλιότητα τα καθήκοντά του;»

Από την πλευρά της, η κα. Σακελλαροπούλου σε γραπτή δήλωση της τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «με την ανακοίνωση της Ενώσεως που αποδοκιμάζει τα «όσα αντίθετα αναφέρονται στο τύπο» με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη φορά, κατά την αντίληψή μου, σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου».

«Το συγκεκριμένο ατόπημα πλήττει καίρια τον θεσμικό ρόλο της Ενώσεως και σηματοδοτεί αλλαγή στη μακρόχρονη πορεία της, από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης γνώμης του συνόλου των μελών του Δικαστηρίου, σε διοικητική υπηρεσία» συνεχίζει η κυρία Σακελλαροπούλου.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη συγκαλείται εκτάκτως γενική συνέλευση των μελών για να εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Loading...