CRAZY

Στο σημερινό EWG το επόμενο βήμα για την εκταμίευση της δόσης

By  | 

Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή, η προσοχή στρέφεται στο σημερινό EuroWorking Group, όπου θα εξεταστεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και η προώθηση της διαδικασίας για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης του προγράμματος. Παράλληλα, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την μετάβαση της διαπραγμάτευσης στη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία το «κύριο πιάτο» αποτελούν τα εργασιακά.

Η ελληνική πλευρά πιέζει σταθερά και για μία εφ’ όλης της ύλης και κυρίως αποτελεσματική συζήτηση για το δημόσιο χρέος, προκειμένου να μπορέσει να σχεδιάσει την επιστροφή της στις αγορές και την απελευθέρωση από τα προγράμματα, ενώ επιδιώκει και την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα σενάρια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, με κυρίαρχο θέμα τον περιορισμό του επιτοκιακού κινδύνου, εξετάστηκαν χθες στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο, εν όψει του σημερινού EuroWorking Group, της Συνόδου του ΔΝΤ στις 7-9 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον και του κρίσιμου Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Τους δύο αξιωματούχους απασχόλησε και το άλλο μεγάλο «αγκάθι», εκείνο της συζήτησης των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων, στην οποία αρνείται να συμμετάσχει το Βερολίνο πριν από το 2018. Το ΔΝΤ, όμως, προς το παρόν ζητά η κουβέντα να γίνει έως το τέλος του 2016, ώστε να αξιολογήσει στη βάση συγκεκριμένων παραμέτρων τη βιωσιμότητα του χρέους και να αποφασίσει εάν και πώς θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα: ως σύμβουλος ή ως χρηματοδότης.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον επικεφαλής του ESM ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται η νομοθέτηση των «προαπαιτουμένων». Τώρα εναπόκειται στην Κομισιόν να ελέγξει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, για να προχωρήσει στην εκταμίευση, απάντησε, για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ .

Τσακαλώτος: Η πολιτική της ΕΚΤ ωφελεί κυρίως τις χώρες του βορρά

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο με θέμα την ανάκαμψη από την κρίση και την πραγματική οικονομία, ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη αλλά και σε μια βιώσιμη ανάπτυξη». Ο Ευ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως «ακόμα και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επωφελούνται κυρίως οι χώρες του Βορρά και όχι αυτές του Νότου που την έχουν περισσότερο ανάγκη».

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για να γίνει «πόλος έλξης επενδύσεων» η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό. «Οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια» προειδοποίησε ο Ε. Τσακαλώτος. Τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκε και προλόγισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος τόνισε από την μεριά του πως κατά την περίοδο της κρίσης «κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο όσο οι Έλληνες». Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, ανέφερε στο μεταξύ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ προεξόφλησε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: left.gr

source

The post Στο σημερινό EWG το επόμενο βήμα για την εκταμίευση της δόσης appeared first on Crazynews.gr.