Home > TOP STORY > Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου

Κυβέρνηση και Εκκλησία επιδίωξαν τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρόντες ήταν και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν οι Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος και ο νομικός σύμβουλος της Ιεραρχίας, κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι τονίστηκε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί η εγκύκλιος για το πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, αλλά θα γίνουν βελτιώσεις σταδιακά σε άμεση συνεργασία με την Εκκλησία για τα προβλήματα που υπάρχουν. Στο τέλος του έτους θα γίνει συνολική αξιολόγηση και διορθώσεις επί του μαθήματος.

Βασικοί συνομιλητές ήταν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης από την πλευρά της Πολιτείας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος από την πλευρά της Εκκλησίας, με τον κ. Πάνο Καμμένο να παρεμβαίνει σε διάφορα σημεία.

Η Εκκλησία επέκρινε τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας «περί συμβολής της Εκκλησίας στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας» και το ότι, επίσης, ο υπουργός προχώρησε το πρόγραμμα για τη διδασκαλία των θρησκευτικών χωρίς να υπάρχει τελική συνεννόηση με την Εκκλησία.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δυσανασχέτησε για τα όσα ειπώθηκαν στην Σύνοδο της Ιεραρχίας για την Αριστερά και δεύτερον, επισημάνθηκε ότι στο θέμα του διαλόγου για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών δεν είναι ακριβές πως δεν υπήρξε διάλογος.

«Οι κ.κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου και ο καθηγητής Θεολογίας κ. Μάριος Μπέγζος που συμμετείχαν στη σύνταξη του νέου προγράμματος επί χρόνια ήταν στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και μέχρι πρότινος υπηρετούσαν σε Συνοδικούς Οργανισμούς».

Έτσι, μετά τις εκατέρωθεν παρεμβάσεις επιχειρήθηκε να βρεθεί ένα σημείο σύγκλισης ώστε να υπάρξει αμοιβαίος, αξιοπρεπής συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές. Η λύση δόθηκε με τη συμφωνία να ανοίξει συνεχής διάλογος με την Εκκλησία για το νέο πρόγραμμα και για τη γεφύρωση των διαφορών.

Ο κ. Φίλης φέρεται να είπε πως δεν έχει πρόβλημα να «διορθώσει» τη δήλωσή του «περί συμβολής της εκκλησίας στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας».

Από την πλευρά τους, πηγές της Εκκλησίας εκτιμούν ότι ο δρόμος είναι μακρύς αλλά η αρχή έγινε. Μάλιστα το κλίμα «χαλάρωσε τόσο πολύ» που ο Πρωθυπουργός εξιστόρησε τη σχέση που είχε στα παιδικά του χρόνια με την εκκλησία.

Η Εκκλησία αναμένει, μετά τη χθεσινή συνάντηση, «διορθωτικές κινήσεις», από πλευράς του υπουργείου Παιδείας, στην εγκύκλιο για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν ανατροπές στον επικείμενο, όποτε πραγματοποιηθεί, ανασχηματισμό. Ανατροπές που ίσως κρύβουν και υποχώρηση της κυβέρνησης, τουλάχιστον για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Loading...