Το ψάρεμα με φωτιά είναι τόσο απλό όσο είναι και μαγευτικό. Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι ένα ραβδί από μπαμπού όπου λούζουν την άκρη του με θειικό οξύ για να δημιουργήθεί η φλόγα. Το θείο διαλύεται στο νερό και το αέριο που παράγεται στη συνέχεια αναβοσβήνει με τη φωτιά. Καθώς η φλόγα έλκει τις σαρδέλες, αυτές πηδούν έξω από το νερό ανά εκατοντάδες και καταλήγουν στα δίχτυα των ψαράδων. Αυτή η μέθοδος αλιείας αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κυριαρχίας και τώρα ασκείται μόνο στο λιμάνι Jinshan.
Κάποτε ασκούσαν αυτή την τεχνική πάνω από 300 σκάφη, αλλά σύμφωνα με τον τοπικό σύλλογο αλιέων στην Jinshan, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε μόλις 3. Μία βαρκάδα έξι ωρών μπορεί να αποφέρει μεταξύ 3 έως και 4τόνων σαρδέλας ανά σκάφος και ακόμη και η κυβέρωηση της Ταΐβαν επιδοτεί αυτή τηβ τεχνική. Μια καλή βραδιά, οι ψαράδες μπορούν να κερδίσουν μέχρι και 4.500 δολάρια, οπότε γιατί πεθαίνει αυτή η συναρπαστική παράδοση;
Δυστυχώς, η εποχή της σαρδέλας διαρκεί μόνο 3 μήνες, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει αυτήν την παράδοση ζωντανή και να την προωθήσει ως τουριστικό αξιοθέατο, οι νέοι δεν φαίνονται να ενθουσιάζονται. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών των ψαράδων είναι περίπου τα 60 και χωρίς τους νέους να ακολουθούν, το μέλλον αυτής της συναρπαστικής παράδοσης δεν φαίνεται πολύ φωτεινό.
Ο Ζενγκ Ζι – Μινγκ, καθηγητής θρησκευτικών σπουδών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο, λέει ότι το ψάρεμα με φωτιά στην περιοχή βορειοανατολικά της Ταϊβάν ήταν πολύ διαδεδομένο πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες, αλλά η ταχεία βελτίωση του αλιευτικού εξοπλισμού σε συνδυασμό με την αποχώρηση των νέων από τα ψαροχώρια, έχει οδηγήσει αυτή την παράδοση στην παρακμή, ενώ κάποτε θεωρούνταν ένα από τα οκτώ αξιοθέατα που έπρεπε να δει κάποιος όταν επισκεπτόταν την Jinshan.
Δείτε το παρακάτω βίντεο με αυτή την σπάνια και εκπληκτική παράδοση:
Credits: Oddity Central
The post Ψαρεύοντας με τη Φωτιά – Μια Μαγευτική Παράδοση της Ταϊβάν appeared first on Crazynews.gr.