Η Κίνα είναι μεγάλος προμηθευτής τροφίμων της Βόρειας Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση “Παρακολούθηση φαγητού και νερού” αναφέρει, ότι μόνο το 2009 το 70% του χυμού μήλου που καταναλώθηκε στις ΗΠΑ προερχόταν από την Κίνα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα σκάνδαλα με μολυσμένα τρόφιμα που φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι δύσκολο να αγνοηθούν.
“Ο τρόπος που παρασκευάζονται, δεν έχουν τους ίδιους νόμους και κανονισμούς που έχουμε στις ΗΠΑ. Οπότε, ναι τα εισαγόμενα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο εξωτερικό είναι πιο επικίνδυνο”, ανέφερε ο Νταν Σόλις, διευθυντής των εισαγωγικών επιχειρήσεων στο Λος Άντζελες. Στις 18 Δεκεμβρίου 2016, ο Bi Jingquan, επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας μίλησε στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης.
Ο Jingquan εξήγησε ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ο κλάδος των τροφίμων εξακολουθεί να έχει βαθιά ριζωμένα προβλήματα. Στην αναφορά του είπε, ότι η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων διεξήγαγε 15 εκατομμύρια ελέγχους μέσα στους 9 πρώτους μήνες του 2016 και ανακάλυψε 500.000 παράνομα περιστατικά.
#1 Χυμός μήλου
Το 2011, ο Δρ Μεχμέτ Οζ δέχθηκε κριτική, όταν αποκάλυψε μια ανεξάρτητη μελέτη που έδειχνε υψηλά επίπεδα αρσενικού σε μια γνωστή μάρκα χυμού μήλου. Δεδομένου, ότι υπάρχει οργανικό αρσενικό σε φρούτα και παιδιά, η μελέτη του Οζ κρίθηκε ανεύθυνη. Λίγους μήνες αργότερα, η υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών δημοσίευσε τα δικά της αποτελέσματα, που έδειξαν ότι το 10% του δείγματος των χυμών μήλων είχε υψηλά επίπεδα αρσενικού. Όχι του οργανικού αρσενικού, αλλά του τοξικού.
#2 Βιομηχανικό αλάτι
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παρασκευαστής αλατιού στον κόσμο. Μελέτες δείχνουν, ότι από τα 90 εκατομμύρια που παράγονται ετησίως το 91% δεν είναι φαγώσιμο, γιατί αναμειγνύεται με βαριά μέταλλα και άλλες ουσίες.
#3 Μπακαλιάρος
Οι ιχθυοκαλλιεργητές στην Κίνα δίνουν επανειλημμένα το όνομα μπακαλιάρος σε άλλα ψάρια που τους μοιάζουν.
#4 Κοτόπουλο
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ επέτρεψε το 2013 την πώληση του κοτόπουλου από την Κίνα. “Πρόσφατα, οι εργαζόμενοι της εταιρίας επεξεργασίας κρέατος με βάση τις ΗΠΑ, OSI, κατηγορήθηκαν για την πώληση νοθευμένου κρέατος πουλερικών σε κινέζικα εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένων των KFC και McDonald ‘s”, ανέφερε η Γουινόνα Χάντερ, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού “Παρακολούθηση φαγητού και νερού.”
#5 Σκόρδο
Η Κίνα είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή του 31% του σκόρδου που καταναλώθηκε τον περασμένο χρόνο στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, το σκόρδο ψεκάζεται με ζιζανιοκτόνα που περιέχουν βρωμιούχο μεθύλιο. Αυτή η ένωση χρησιμοποιείται και για την θανάτωση των τρωκτικών.
#6 Παγωμένο ψάρι
Το Bloomberg Businessweek ανέφερε τον Δεκέμβριο του 2016, ότι οι αγρότες επιτρέπουν τα περιττώματα των χοίρων και των χηνών να πέφτουν στο νερό που έχουν τα ιχθυοτροφεία τους. Οι θρεπτικές ουσίες στα περιττώματα χρησιμοποιούνται για να τραφούν τα ψάρια. Επίσης, τα ισχυρά αντιβιοτικά είναι μέρος της διατροφής των ψαριών.
#7 Μανιτάρια
Αναφορές από την Κίνα δείχνουν, ότι τα μανιτάρια ψεκάζονται με άνυδρο χλωριούχο ασβέστιο, θειώδες νάτριο και άλλα συντηρητικά για να φαίνονται πιο φρέσκα και ζωντανά
#8 Αρακάς
Η China Daily ανέφερε, ότι αξιωματούχοι της ασφάλειας τροφίμων βρήκαν, ότι παρασκευάζονταν τεχνητός αρακάς σε δυο εργοστάσια στην επαρχία Χουνάν το 2010. Μια πράσινη χρωστική ουσία και συντηρητικά προστίθονταν στα προϊόντα, τα οποία αργότερα πωλούνταν ως κανονικά μπιζέλια.
#10 Βρεφικές τροφές
Το 2015, οι φθηνές και ελαττωματικές βρεφικές τροφές πωλούνταν με το όνομα γνωστών εταιριών. Η αστυνομία συνέλαβε τους απατεώνες, αλλά το κοινό ενημερώθηκε για το περιστατικό την άνοιξη του 2016. Η Διοίκηση τροφίμων και φαρμάκων της Κίνας δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι δεν ήθελε να πανικοβάλει το κοινό.
#10 Πιπέρι
Οι προμηθευτές στην Κίνα πιάστηκαν να πωλούν ένα μείγμα από αλεύρι και λάσπη με το πρόσχημα, ότι ήταν το μαύρο πιπέρι.
11.Νούντλς από γλυκοπατάτα
Πολλά εργοστάσια στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ έκλεισαν, όταν επιθεωρητές από την ασφάλεια τροφίμων βρήκαν ότι χρησιμοποιούνταν κερί παραφίνης και βιομηχανικές βαφές για την παρασκευή των προϊόντων
#12 Σάλτσα σόγιας
Η υπηρεσία καταναλωτών του Χονγκ Κονγκ βρήκε το 2016, ότι 11 από τις 40 διάσημες σάλτσες σόγιας περιείχαν 4-μεθυλιμιδαζόλη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει το χημικό ως καρκινογόνο. Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν, ότι η ποσότητα που περιέχεται είναι ελάχιστη, αλλά η υπηρεσία καταναλωτών υποστηρίζει, ότι επειδή η σάλτσα σόγιας χρησιμοποιείται καθημερινά για μαγειρική πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν η παρουσία του καρκινογόνου χημικού.
#13 Χοιρινό
Έχει βρεθεί, ότι τα κρεοπωλεία αναμιγνύουν το χοιρινό κρέας με κερί παραφίνης, βιομηχανικά άλατα και άλλες ουσίες και το πουλάνε ως φρέσκο χοιρινό κρέας.
#14 Τοφού
Το 2012, επιθεωρητές ασφάλειας στην επαρχία Χουνάν ανακάλυψαν, ότι οι παρασκευαστές τοφού χρησιμοποιούν περιττώματα και θειικό σίδηρο για να επιταχυνθεί η διαδικασία της ζύμωσης.
#15 Τζίντζερ
H Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τους αγρότες τζίντζερ στο Weifang το 2013. Βρήκαν, ότι χρησιμοποιούσαν ένα φυτοφάρμακο που επιτρεπόταν να χρησιμοποιείται μόνο στο βαμβάκι, τα φιστίκια, τα τριαντάφυλλα και τις γλυκοπατάτες.
Πηγη
\/ διαβάστε περισσότερα \/
κινατρόφιμα