Home > VIRAL STORY > Αυτή ειναι η Απίστευτη Μπλόφα που Aλλαξε την Ιστορία του POKER και τον έκανε Παγκόσμιο πρωταθλητή

Αυτή ειναι η Απίστευτη Μπλόφα που Aλλαξε την Ιστορία του POKER και τον έκανε Παγκόσμιο πρωταθλητή

H μπλόφα είναι η κίνηση που προκαλεί την περισσότερη αδρεναλίνη. Είναι πολύ πιο ωραίο το συναίσθημα της επιτυχημένης μπλόφας, από το συναίσθημα της νίκης σε μια παρτίδα, έχοντας τον καλύτερο συνδυασμό. Χωρίς μπλόφες, το πόκερ θα ήταν σίγουρα ένα πολύ πιο ανιαρό παιχνίδι.
Η μπλόφα γίνεται για να παραπλανήσεις τους άλλους παίκτες όταν δεν έχεις καλό φύλλο και ελπίζεις να κερδίσεις το pot επειδή κανείς από τους άλλους παίκτες δεν έχει αρκετά καλό φύλλο για να “τολμήσει” να δει το ποντάρισμά σου. Για να πετύχει μια μπλόφα λοιπόν, θα πρέπει οι αντίπαλοι σου να πιστέψουν ότι έχεις καλύτερο φύλλο από αυτούς. Ίσως η πιο σημαντική ικανότητα για επιτυχημένες μπλόφες, είναι ο παίκτης να μπορεί να υπολογίσει σωστά την πιθανότητα να πάνε πάσο οι υπόλοιποι παίκτες.

Πρέπει η μπλόφα να έχει μια λογική, να λέει ένα πειστικό «παραμύθι» και να μην γίνεται επειδή απλά δεν μπορείς να κερδίσεις την παρτίδα με κάποιον άλλον τρόπο.
Το WSOP του 2003 ήταν μία μεγάλη στιγμή στην ιστορία του πόκερ, αφού ο ερασιτέχνης Κρις Μανιμέικερ (Chris Moneymaker και είναι το πραγματικό του όνομα) κέρδισε την θέση του στο World Series of Poker Main Event μέσα από online προκριματικό τουρνουά και κατάφερε να κατακτήσει και τον τίτλο. Έγινε αμέσως το χειροπιαστό παράδειγμα του «αμερικανικού ονείρου», όπου ο άσημος παίκτης της διπλανής πόρτας, γίνεται παγκόμσμιος πρωταθλητής και το ιδανικό μέσο για την εξάπλωση του online πόκερ με ταχύτατους ρυθμούς.
Στο τελευταίο τραπέζι βρέθηκε αντιμέτωπος με γνωστούς επαγγελματίες παίκτες, όπως ο Νταν Χάρινγκτον, ο Ντέιβιντ Σίνγκερ και ο Σαμ Φάρχα, με τον τελευταίο να φτάνει και στο heads-up απέναντι στον ερασιτέχνη Μανιμέικερ.
Εκεί ο Μανιμέικερ πρότεινε στον Φάρχα να μοιραστούν στα ίσια το έπαθλο που αντιστοιχούσε στην 1η και 2η θέση και να παίξουν μόνο για τον τίτλο. Τη στιγμή που έκανε αυτήν την πρόταση ο Μανιμέικερ, είχε προβάδισμα σε μάρκες 2 προς 1, αλλά παρ’ όλα αυτά, ο Φάρχα αρνήθηκε, θεωρώντας ότι μπορεί να κερδίσει τον 27χρονο λογιστή.
Περιγραφή παρτίδας

Με τα blinds 20K/40K o Κρις Μανιμέικερ έκανε raise στις 100.000 και ο Σαμ Φάρχα έκανε call. Στο φλοπ έκαναν και οι δύο check. Στο turn ο Φάρχα πόνταρε 300.000, ο Μανιμέικερ έκανε raise στις 800.000 και ο Φάρχα έκανε call. Στο river ο Φάρχα έκανε check για να δει τον Μανιμέικερ να ανακοινώνει all in, στο οποίο τελικά πήγε πάσο ο Φάρχα.
Ανάλυση
Ο Φάρχα θεωρούσε τον αντίπαλό του κατώτερης δυναμικότητας από τον ίδιο και αυτό είναι το κλειδί σε αυτή την παρτίδα.
Στο flop ο Φάρχα έχει top pair, αλλά έχοντας δικαίωμα δράσης πρώτος, μάλλον σχεδιάζει κάποιο check/raise, δίνοντας την ευκαιρία στον Μανιμέικερ να ποντάρει, να κάνει δηλαδή «continuation bet». Αυτός όμως φαίνεται ότι του χαλάει τα σχέδια κάνοντας επίσης check.
Στο turn ο Φάρχα δεν μπορούσε να μην ποντάρει και πάλι, αλλά αντιμετωπίζει πλέον ένα scary board, αφού στο τραπέζι έχουν ανοίξει φύλλα που μπορεί να σχηματίζουν κέντα ή χρώμα. Ο Μανιμέικερ απαντάει με raise, χωρίς να έχει κάτι εκείνη τη στιγμή, αλλά «κυνηγώντας» κέντα πάνω-κάτω (straight draw και χρώμα (flush draw), ενώ έχει και το πλεονέκτημα της θέσης («μιλάει» τελευταίος), μπορεί να χαρακτηριστεί μεν παράτολμη κίνηση, αλλά τελικά και σωστή.
Είναι πολλά τα φύλλα που μπορεί να ανοίξουν στο river και να του δώσουν τον καλύτερο συνδυασμό και επιπλέον, αν δεν χτυπήσει κάποιο από τα «outs» του, μπορεί με το πλεονέκτημα της θέσης να πιέσει τον αντίπαλό του με μια μεγάλη μπλόφα. Oυσιαστικά o Κρις με το semi-bluff, όπως λέγεται αυτή η κίνηση, στο turn, ετοίμασε τέλεια το έδαφος για να πετύχει η μπλοφα που τελικά έκανε στο river.
Φτάνοντας στο αδιάφορο 3 κούπα που άνοιξε στο river, ο Φάρχα παραμένει με top pair, αλλά και σε μία αρκετά οριακή κατάσταση. Έκανε check και η μόνη ελπίδα του Μανιμέικερ για να πάρει το pot, θα ήταν να οδηγήσει τον αντίπαλό του σε πάσο. Το pot είναι 1,8 εκ. και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό ο Κρις, ήταν να πει «all in» με stack περίπου 4 εκ., την ώρα που ο Φάρχα είχε μείνει με λίγο περισσότερα από 2,5 εκ.
Ο Φάρχα σκέφτηκε για ενάμισι λεπτό περίπου πριν πάει πάσο, προφανώς αναλογιζόμενος ότι είναι πολύ οριακή η κατάσταση και ελπίζοντας ότι θα βρει κάποιο καλύτερο σημείο για να βάλει όλες του τις μάρκες στο pot.
Κατά τη διάρκεια που ο Φάρχα σκεφτόταν αν θα κάνει call, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκμαιέυσει πληροφορίες από τον αντίπαλό του, αλλά ο Μανιμέικερ έμενε εντελώς ακίνητος. Ο Φάρχα προφανώς είχε στο μυαλό του το semi-bluff στο turn, το οποίο τελικά έχασε τα φύλλα που «κυνηγούσε», αλλά χωρίς να είναι σίγουρος, προτίμησε να αποφύγει την κατάσταση.
Διαβάστε τι δήλωσε σχετικά με αυτήν την παρτίδα ο ίδιος ο Κρις Μανιμέικερ, στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Pokercity.gr:
Γ.Θ. – Ας μιλήσουμε λίγο για την διάσημη παρτίδα σου απέναντι στον Φάρχα. Εκείνη την μεγάλη μπλόφα που έκανες. Φοβόσουν ότι θα κάνει call;
Κρις – Όχι (σ.σ. με μεγάλη σιγουριά)
Γ.Θ. – Ήσουν σίγουρος ότι θα πάει πάσο;
Κρις – Ναι, ήμουν αρκετά σίγουρος ότι θα πάει πάσο. Ήθελε να παίξει small ball πόκερ και το ήξερα. Ήξερα ότι δεν ήθελε να μπλέξει σε ένα μεγάλο pot γιατί πίστευε ότι μπορεί να με κάνει outplay. Πίστευε ότι είναι πολύ καλύτερος από μένα και κοιτώντας το αντικειμενικά, πιθανότατα ήταν.
Ήμουν πολύ σίγουρος ότι δεν είχε χρώμα. Και αν δεν είχε χρώμα, δεν θα μπορούσε να κάνει call σε αυτό το bet. Υπήρχε και πιθανότητα να έχω κέντα ή χρώμα και ήταν πολύ δύσκολο γι αυτόν να κάνει call με οποιοδήποτε ζεύγος. Ήμουν αρκετά σίγουρος ότι είχε ζευγάρι. Πίστευα ότι είχε 2nd pair με τον άσσο μπαστούνι. Και το περίεργο είναι ότι αν άνοιγε μπαστούνι στο river και έβγαζα εγώ το χρώμα, θα έκανα check. Πίστευα ότι έχει Α-8 με τον άσσο μπαστούνι. Είχα λοιπόν αποφασίσει από πριν ότι αν ανοίξει μπαστούνι θα κάνω check, αν ανοίξει η κέντα μου θα παίξω all in και αν αστοχήσω θα παίξω all in. Το σχέδιό μου ήταν προαποφασισμένο πριν ανοίξει το river.
Γ.Θ. – Ναι, όλοι αυτό υποθέσαμε, ότι ο Φάρχα δεν ήθελε να παίξει μεγάλο pot με τόσο οριακό φύλλο γιατί πίστευε ότι μπορεί να σε κερδίσει πιο εύκολα χωρίς να ρισκάρει πολύ. Και αυτό ήταν τελικά που του γύρισε εναντίον του.
Κρις – Ναι ακριβώς. Όποιος έχει δει τον Φάρχα στην τηλεόραση, ξέρει ότι μπορεί να παίξει με οποιαδήποτε δύο φύλλα στο χέρι και μπορεί να κάνει call με οποιαδήποτε δύο φύλλα. Είναι αρκετά απίθανο να πάει πάσο, αλλά πίστευε ότι μπορεί να με κάνει outplay.
Γ.Θ. – Υπήρξε κάποια συζήτηση για συμφωνία (deal) μεταξύ σας;
Κρις – Ναι του πρόσφερα εγώ ένα deal όταν είχα προβάδισμα σε μάρκες 2 προς 1, αλλά αυτός ήθελε περισσότερα χρήματα. Του πρότεινα να τα μοιράσουμε στη μέση, αλλά αυτός ήθελε ακόμα περισσότερα. Και τότε είπα «ας παίξουμε». Ήταν σαν να με χαστουκίζει στο πρόσωπο, ήταν σαν να μου λέει ότι είναι καλύτερος παίκτης.
Γ.Θ. – Και έτσι ξύπνησε τον εγωισμό σου;
Κρις – Ναι, με τσάντισε! Αποφάσισα λοιπόν να δώσουμε τη μάχη μας κι ας έχανα. Ήμουν έτοιμος να μπω στον πόλεμο κι ότι γίνει.
Γιώργος Θεοφανόπουλος (αρχισυντάκτης του PokerCity.gr)

\/ διαβάστε περισσότερα \/

Loading...