Ακόμα και σήμερα σε μια μικρή σπηλιά συναντά κανείς ίχνη ανθρώπων, που πηγαίνουν για να απομονωθούν και να προσευχηθούν, ενώ υπάρχουν κονσέρβες, πνευματικά χριστιανικά βιβλία και στρωσίδια.
Στην κορυφή του όρους Κάκαβος στη Λήμνο, μέσα σε μια σπηλιά, ανάμεσα στα βράχια, βρίσκεται η Παναγία η Κακαβιώτισσα, που είναι η μοναδική εκκλησία χωρίς σκεπή στον κόσμο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πηγαίνει πολύς κόσμος που επισκέπτεται το νησί του βόρειου Αιγαίου. Σαν μετόχι του Αγίου Όρους, το ξωκλήσι είναι γνωστό από το 1305, όταν μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή Μεγίστης Λαύρας, εγκαταστάθηκαν εκεί για να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων, κι έτσι το εκκλησάκι περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής. Οι μοναχοί ασκήτευαν στις γύρω σπηλιές του βουνού κι έχτισαν το ναΐσκο για να λειτουργούνται. Καθώς όμως οι παλιοί πέθαναν και καινούργιοι δεν ερχόντουσαν, ο τελευταίος που έμεινε αποφάσισε να εγκαταλείψει το νησί για να πάει στο Άγιο Όρος. Πριν φύγει, βρήκε έναν ντόπιο που είχε τη μάντρα του εκεί κοντά, και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον». Ο μοναχός ζήτησε από το βοσκό να ανεβάζει την εικόνα στο ναό κάθε Τρίτη μετά το Πάσχα, για να λειτουργείται, όπως και συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Η σπηλιά βρίσκεται σε ιδανική θέση για ερημίτες. Κατά τη βυζαντινή περίοδο πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες μοναχούς.
Οι μοναχοί ασκήτευαν στις γύρω σπηλιές του βουνού κι έχτισαν το ναΐσκο για να λειτουργούνται.
πηγη: nikosonline.gr