Περίεργοι γεωλογικοί σχηματισμοί. Βουτιές στη σκιά ναυαγισμένων πλοίων. Πολύχρωμα πετράδια που λαμπυρίζουν στην αμμουδιά. Σεληνιακά τοπία και μνημεία στην άκρη της ακτής. Δείτε έντεκα παραλίες της Ελλάδας που διαθέτουν εξωπραγματική ομορφιά και ιδιαίτερη γοητεία που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.
Σεϊτάν Λιμάνια, Χανιά
Ξεχωρίζει: Για τις στενές τιρκουάζ λωρίδες που σχηματίζονται στους ορμίσκους της
Τα «Διαβολολιμάνια» αποτελούσαν μυστική παραλία των ντόπιων, μιας και μέχρι πρόσφατα δεν οδηγούσε αυτοκινητόδρομος ως την περιοχή, αλλά σιγά-σιγά το μυστικό διαρρέει. Οι ακτές – μόλις 22 χιλιόμετρα από τα Χανιά – ονομάστηκαν έτσι για τα επικίνδυνα απόνερα που έφταναν στην περιοχή. Ωστόσο, στην άκρη σχηματίζονται ασφαλείς στενόμακροι όρμοι, προστατευμένοι από το κύμα, και με εντυπωσιακά, κάθετα μαρμάρινα βράχια που χαρίζουν στα νερά άγρια γοητεία και μια απόχρωση του μπλε που σίγουρα δεν έχετε ξαναντικρίσει. Οι συγκεκριμένοι όρμοι είναι γνωστοί στους ντόπιους και ως «παραλία του Στέφανου», που φυσικά, δεν είναι οργανωμένη.
Λάμπη, Πάτμος
Ξεχωρίζει: Για τα πολύχρωμα βότσαλά της
Όταν ο ήλιος καθρεφτίζεται πάνω στα πολύχρωμα βότσαλα της Λάμπης, το μπάνιο των λουόμενων γίνεται… υπερθέαμα. Οι σπάνιες πετρούλες παίρνουν διάφορα χρώματα, από μαύρο και μωβ ως λευκό και πράσινο. Χρειάζεται όμως… αυτοσυγκράτηση στην παρόρμησή σας να μαζέψετε λίγα χρωματιστά βότσαλα για ενθύμιο: Το έχουν κάνει χιλιάδες πριν από εσάς, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός τους.
Σιδάρι, Κέρκυρα
Ξεχωρίζει: Για το “canal d’ amour”, το Κανάλι της Αγάπης
Μια λιλιπούτεια κερκυραϊκή αμμουδιά πλαισιώνεται από δύο βράχια, τα οποία συνεχίζουν την «πορεία» τους μέσα στη θάλασσα. Χάρη στην αμμώδη τους φύση, το νερό και ο άνεμος τα έχουν σμιλέψει με ιδιαίτερο τρόπο: Έτσι, πάνω τους θα δείτε παράξενους, εξωτικούς σχηματισμούς, με αποκορύφωμα το «κανάλι της αγάπης», ένα μικρό θαλάσσιο μονοπάτι κάτω από τους βράχους, με θαλάσσιες σπηλιές στα «πόδια» του. Ο τοπικός μύθος λέει πως αν ένα ζευγάρι κολυμπήσει μαζί στα νερά του, δεν θα χωρίσει ποτέ.
Καβουρότρυπες, Χαλκιδική
Ξεχωρίζει: Για την σμιλεμένη στα βράχια γοργόνα
Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στην ακτή «Πορτοκάλι» στην περιοχή της Βουρβουρούς και του Αρμενιστή, θα κάνετε ηλιοθεραπεία παρέα με μια γοργόνα. Πρόκειται για ένα πέτρινο γλυπτό, μια πανέμορφα σμιλεμένη γοργόνα που σκαλίστηκε πάνω στον ίδιο τον βράχο της ακτής πριν από δύο περίπου δεκαετίες. Στην σκιά της, είχαν βρει καταφύγιο για αρκετά χρόνια οι γυμνιστές της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια όμως το μυστικό της εξωτικής παραλίας με τα περίεργα βράχια, τα υπέροχα νερά και την φουντωτή βλάστηση διέρρευσε, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία από τις πλέον πολυσύχναστες της Χαλκιδικής.
Σαρακήνικο, Μήλος
Ξεχωρίζει: Για τα σεληνιακά βράχια
Ολόλευκα βράχια που «καθρεφτίζουν» το κυκλαδίτικο φως. Αμμουδερά κομμάτια ανάμεσά τους. Καταγάλανα νερά με απόκοσμες σπηλιές για φόντο τους. Αυτό είναι το σεληνιακό τοπίο που έκανε πασίγνωστη τη Μήλο σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία και τα βράδια με φεγγάρι: Το φως της σελήνης αντανακλάται ατμοσφαιρικά στα κατάλευκα βράχια και στο νερό κάτω από τα ηφαιστειογενή σπήλαια – ένα τοπίο σπάνιο, που δεν θα ξεχάσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.
Κολώνα, Κύθνος
Ξεχωρίζει: Για την… double face αμμουδιά
Μόλις τρία χιλιόμετρα από τη Χώρα βρίσκεται η πιο διάσημη παραλία της Κύθνου: Η Κολώνα, χάρη στην φαρδιά λωρίδα άμμου που χωρίζει τη θάλασσα στη μέση, διαθέτει δύο αμμουδιές… στη συσκευασία της μίας. Αφού χορτάσετε βουτιές, θα περπατήσετε αυτή τη λωρίδα γης για να φτάσετε στο νησάκι του Αγίου Λουκά με το ομώνυμο ξωκλήσι.
Ναυάγιο, Ζάκυνθος
Ξεχωρίζει: Για το ναυαγισμένο πλοιάριο στην αμμουδιά
Είναι ίσως η διασημότερη και πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Ελλάδας. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό: Διαθέτει τα πιο τιρκουάζ νερά που έχετε δει, τα οποία «ξέβρασαν» εκεί το πασίγνωστο ναυαγισμένο πλοίο που της έδωσε το όνομά της. Πρόκειται για το πλοίο «Παναγιώτης» που κουβαλούσε λαθραία τσιγάρα όταν μια καταιγίδα το έριξε στα βράχια της Ζακύνθου.
Ρώσικος Ναύσταθμος, Πόρος
Ξεχωρίζει: Για το διατηρητέο μνημείο στην άκρη της παραλίας
Μακροβούτια με φόντο ένα αρχιτεκτονικό μνημείο; Λέμε ναι, και τα επιχειρούμε στον Πόρο, στην παραλία που πήρε το όνομά της από το κτίριο του Ρώσικου Ναυστάθμου που φιλοξενούταν κάποτε εκεί. Χάρη στο εγκαταλελειμμένο σήμερα κτίσμα, ο όρμος έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Στα μπόνους της παραλίας, η θέα προς το νησάκι του Δασκαλιού καθώς βουτάμε.
Βοϊδοκοιλιά, Πελοπόννησος
Ξεχωρίζει: Για το τέλειο ημικυκλικό σχήμα της
Βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από την Πύλο, πλάι στον υδροβιότοπο της Γιάλοβας και κοντά σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους. Κι όμως, η Βοϊδοκοιλιά κλέβει την παράσταση από όλα τα παραπάνω, χάρη στο εξωπραγματικό σχήμα της, που μοιάζει να χαράχτηκε με μοιρογνωμόνιο, αλλά και στα καθαρά, τιρκουάζ νερά και την λεπτή, λευκή άμμο της.
Βλυχάδα, Σαντορίνη
Ξεχωρίζει: Για τους σεληνικούς σχηματισμούς στα βράχια της
Μπορεί να μην φημίζεται για τα εξωπραγματικά νερά της, αλλά η Σαντορίνη – να’ ναι καλά το ηφαίστειο και η ιδιαίτερη μορφολογία του νησιού – διαθέτει τοπία… από άλλον κόσμο στις ακτές της. Μία από τις πιο εντυπωσιακές είναι αυτή της Βλυχάδας στα νοτιοδυτικά της Θήρας, και διαθέτει σκουρόχρωμη άμμο, στην άκρη της οποίας ορθώνονται λεία ηφαιστειακά βράχια, σκαλισμένα έτσι από την αλμύρα, που μοιάζουν με θεόρατα γλυπτά… από το φεγγάρι. Μπορείτε μάλιστα να σκαρφαλώσετε σε αυτά, και να ανακαλύψετε τις μικρές σπηλιές που δημιουργούνται εκεί.
Μαύρα Βόλια, Χίος.
Ξεχωρίζει: Για τα ολόμαυρα βότσαλά της
Τα Μαύρα Βόλια είναι μία ξεχωριστή παραλία, που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Το χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα ολόμαυρα βότσαλά της, αποτέλεσμα έκρηξης κοντινού ηφαιστείου που είχε γίνει στην αρχαιότητα. Η παραλία, γνωστή και ως Μαύρος γιαλός, βρίσκεται νοτιοδυτικά, 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και δίπλα στο χωριό Εμπορειός. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, βαθιά και συνήθως παγωμένα, ενώ παίρνουν το σκούρο χρώμα τους από το χρώμα των βοτσάλων. Η παραλία χωρίζεται σε δύο μέρη, από τα οποία το δεύτερο είναι γνωστό και ως Φώκι. Τα Μαύρα Βόλια βρίσκονται κοντά στο (ανενεργό πλέον) ηφαίστειο Ψάρωνας, στο οποίο χρωστάει τα στρογγυλά, γυαλιστερά, μαύρα βότσαλά της.
Πηγη