Home > VIRAL STORY > Ιερά Σινδόνη: Η «ακτινογραφία» των Παθών του Χριστού

Ιερά Σινδόνη: Η «ακτινογραφία» των Παθών του Χριστού

Ήταν το 1981 όταν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο Ερευνητικό Πρόγραμμα (Τhe Shroud of Turin Research Project – STURP) ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά των μακροχρόνιων ερευνών τους στην Ιερά Σινδόνη.

Η ανακοίνωσή τους προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο και συνάμα πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και αμφισβήτησης για το εάν το ύφασμα που εκτίθεται στο Τορίνο είναι πράγματι εκείνο που εναποτέθηκε το σώμα του Χριστού μετά την Αποκαθήλωσή Του. Οι ιστορίες συνομωσιολογίας δίνουν και παίρνουν ακόμη και σήμερα. Ήταν το λινό αυτό ύφασμα το σάβανο που τύλιξε το άψυχο σώμα του Χριστού; Το αποτύπωμά του σώματος είναι όντως του Ιησού;

Το Βατικανό δεν εμπλέκεται στα σενάρια αυθεντικότητας ή μη της Σινδόνης. Άλλωστε για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι ένα από τα σημαντικότερα ιερά κειμήλια.

Υπολογιστές της ιταλικής αστυνομίας επεξεργάσθηκαν την εικόνα που αποτυπώνεται στην Ιερά Σινδόνη και “αποκάλυψαν” το πρόσωπο του Χριστού από την ηλικία των 12 ετών έως την ημέρα που σταυρώθηκε. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / ROME POLICE / HANDOUT.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε το ιερό κειμήλιο που φυλάσσεται στο Τορίνο το 2015 την Ημέρα των Προσφύγων. Φανερά συγκινημένος προσευχήθηκε και έστειλε το δικό του μήνυμα για τους πρόσφυγες: «Η Ιερά Συνδόνη πρέπει να εμπνεύσει τους ανθρώπους. Το πρόσωπο και το σώμα του Ιησού αντικατοπτρίζει το σώμα και το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου που άδικα πονάει», είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας.

Αλλά και ο παραιτηθείς Πάπας Βενέδικτος είχε δηλώσει, την εποχή που ήταν καρδινάλιος, ότι η Ιερά Σινδόνη «είναι μια αληθινά μυστηριώδης εικόνα, που κανένα ανθρώπινο χέρι δεν θα μπορούσε να παράξει».

epa04711982 The Holy Shroud is displayed at the Cathedral of Turin, in Turin, Italy, 19 April 2015. The alleged burial cloth of Jesus Christ will be on display for public, five years after its last exhibition, from 19 April to 24 June.  EPA/ALESSANDRO DI MARCO  EPA/ALESSANDRO DI MARCO
epa04711982 The Holy Shroud is displayed at the Cathedral of Turin, in Turin, Italy, 19 April 2015. The alleged burial cloth of Jesus Christ will be on display for public, five years after its last exhibition, from 19 April to 24 June. EPA/ALESSANDRO DI MARCO EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Το 2013, σαράντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του ιερού κειμηλίου στην τηλεόραση, ο τέως Πάπας Βενέδικτος είχε δώσει το «πράσινο φως” προκειμένου η RAI να γυρίσει ντοκιμαντέρ για την Ιερά Σινδόνη.

Ο δε προκάτοχός του Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ την είχε αποκαλέσει ως «καθρέφτη του Ευαγγελίου».

Ένα app από το Βατικανό για την Ιερά Σινδόνη

To 2013 το Βατικανό ανακοίνωσε ότι στο  Apple store είναι διαθέσιμο νέο app για iPad και iPhone με το όνομα “Σινδόνη 2.0 (Shroud 2.0) το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ιερά Σινδόνη. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ζουμ σε υψηλής ευκρίνειας εικόνες του υφάσματος και να διαβάσουν στοιχεία για την ιστορία του.
sindoni02

Τα δεδομένα

  • Η Ιερά Σινδόνη έχει μήκος 4,35 μέτρα μήκος και 1,1 μέτρα πλάτος
  • Το ύφασμα της είναι λινό. Έχει ύφανση ψαροκόκαλου από ίνες κοινού λιναριού που χρησιμοποιούνταν την εποχή του Χριστού.
  • Ο άνδρας που απεικονίζεται στην Ιερά Σινδόνη είναι 33 ετών, έχει ύψος 1.80, βάρος περίπου 77 κιλά, έχει γένια και μακριά μαλλιά.
  • Το άψυχο σώμα που τοποθετήθηκε πάνω στο ύφασμα είχε βασανισθεί και σταυρωθεί.
  • Στο ύφασμα έχουν αποτυπωθεί τρύπες από τους καρπούς των χεριών.
  • Στα πόδια υπάρχουν σημάδια από αίμα και στην πλάτη σημάδια από μαστίγωση.
  • Στο πρόσωπο, στον αυχένα και στα μαλλιά υπάρχουν σημάδια από αίμα.
  • Πληγές υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια του κεφαλιού γεγονός που συνηγορεί στο ότι έχουν προκληθεί από στεφάνι φτιαγμένο από αγκάθια.
  • Στο ύφασμα είναι εμφανείς τρύπες από καψίματα και μερικές σταγόνες νερού από την πυρκαγιά του 1532 που ξέσπασε στο Σαμπερύ της Γαλλίας όπου φυλασσόταν η Σινδόνη.

Οι έρευνες και τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα

Οι έρευνες που έχουν γίνει για την Ιερά Σινδόνη, περιπλέκουν το κουβάρι των μύθων.

Το 1969 έγιναν έρευνες στην Ιερά Σινδόνη. Συγκεκριμένα έγιναν χημικές αναλύσεις και ραδιοχρονολόγηση. Το επιστημονικό ενδιαφέρον ήταν έντονο. Το Βατικανό έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να δημιουργηθεί στο Τορίνο 11 μελής επιτροπή από επιστήμονες και συμβούλους προκειμένου να εξετάσουν την Ιερά Σινδόνη.

Η ιστορία της Ιεράς Σινδόνης

Μετά το θάνατο του Χριστού (ή το 70 μ.Χ. που καταστράφηκε η Ιερουσαλήμ) το σάβανο του Χριστού μεταφέρθηκε στην Έδεσσα της Τουρκίας. Αποκαλείτο ως το «Μανδήλιον» ή «Εικόνα της Έδεσσας». Είχε τοποθετηθεί διπλωμένο σε ανοιχτή θήκη και φαινόταν μόνο το πρόσωπο.

 Το 944 μ.Χ. ο Βυζαντινός αυτοκρατορικός στρατός εισέβαλε στην Έδεσσα με το σκοπό να ξαναποκτήσει το ύφασμα και να το μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την Τέταρτη Σταυροφορία (1204) η Σινδόνη εξαφανίστηκε μέχρι τον 14ο αιώνα. Εικάζεται ότι επί 200 χρόνια ήταν στην κατοχή των Ναïτών ιπποτών.

Η πρώτη αναφορά στην Ιερά Σινδόνη γίνεται το 1204 μΧ από το χρονικογράφο Ρομπέρ ντε Κλαρί. Ο Κλαρί ανέφερε ότι κατά την Τέταρτη Σταυροφορία είδε το σάβανο του Χριστού ανάμεσα στα λεηλατηθέντα κειμήλια της Κωνσταντινούπολης.

Το 1353 ο Ζέφρι ντε Σαρνί παρουσίασε στους πιστούς μια Σινδόνη με το αποτύπωμα του πεθαμένου του Ιησού. Ο Πάπας Κλήμης είπε ότι το συγκεκριμένο ύφασμα μπορεί να εκτίθεται ως αντικείμενο λατρείας, αλλά όχι και ως «αυθεντικό» κειμήλιο.

Σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα (1452) το ύφασμα πουλήθηκε στον Δούκα του Σαβόϋ.

Το 1578 μεταφέρθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Εκτίθεται στον Καθεδρικό ναό, σε θήκη με ελεγχόμενη θερμοκρασία και ελεγχόμενς συνθήκες υγρασίας.

Πηγη

\/ διαβάστε περισσότερα \/

Loading...