Καταργείται από το 2016 το μάθημα ανάγνωσης της ιατρικής γραφής στις σχολές φαρμακευτικής

4019544400797ff3f1ca05cc924d717b_L

Σε μια ιστορική αλλαγή σε όλα τα τμήματα φαρμακευτικής των πανεπιστημίων της χώρας αποφάσισε να προχωρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Όπως ανακοινώθηκε σε επίσημη συνέντευξη τύπου η οποία διοργανώθηκε χθες το μεσημέρι, από το νέο ακαδημαϊκό έτος, σε όλες τις σχολές της φαρμακευτικής αναμένεται να καταργηθεί το μάθημα ανάγνωσης της ιατρικής γραφής, με την επωνυμία «Ανάγνωση ιατρικής γραφής και βασικές αρχές αποκρυπτογράφησης», το οποίο είχε εισαχθεί στον κατάλογο μαθημάτων το μακρινό 1978, έπειτα από απαίτηση των φαρμακευτικών συλλόγων όλης της χώρας, λόγω της δυσκολίας των φαρμακοποιών να κατανοήσουν τα γραφόμενα των συνταγών των γιατρών.

Το συγκεκριμένο μάθημα, ήταν τις τελευταίες δεκαετίες υπεύθυνο για την κατάρτιση των εκκολαπτόμενων φαρμακοποιών, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να διαβάσουν ακόμη και τις πιο δυσνόητες ιατρικές συνταγές. Εξειδικευμένοι επιστήμονες της αποκρυπτογράφησης αναλάμβαναν να αποκωδικοποιήσουν στους σπουδαστές κάθε μυστικό της «Ιατρικής Α», όπως είναι γνωστή η συγκεκριμένη γραφή, ενώ έμπειροι φαρμακοποιοί μετέδιδαν τη δική τους πείρα στους νεότερους, ώστε να καταφέρουν να λύσουν το γρίφο ακόμη και της πιο απαιτητικής συνταγής. Η εισαγωγή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ωστόσο, μετέτρεψε το μάθημα σε περιττό, με αποτέλεσμα την απόφαση για την οριστική κατάργησή του, από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

4019544400797ff3f1ca05cc924d717b_L

«Το μάθημα ανάγνωσης της ιατρικής γραφής έχει βοηθήσει χιλιάδες συναδέλφους να αποκρυπτογραφήσουν ακόμα και την πιο απαιτητική συνταγή γιατρού τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι αλήθεια όμως, πως τα τελευταία χρόνια η καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μετέτρεψε την συγκεκριμένη επιστήμη σε κάτι απαρχαιωμένο. Με βαριά καρδιά λοιπόν προχωράμε στην κατάργησή του μαθήματος, αφού πρώτα χαιρετίσουμε την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας για δεκαετίες», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου.

Τέλος, πηγές του Υπουργείου δεν αποκλείουν την έκδοση συλλεκτικού λεξικού της «Ιατρικής Α» το οποίο θα προσφέρεται ως κειμήλιο στους νέους φοιτητές «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι», ενώ οι καθηγητές του ιστορικού μαθήματος αναμένεται να επιδοθούν πλέον σε εντατικά ιδιαίτερα μαθήματα σε συγγενείς των γιατρών, ώστε να μπορούν να καταλαβαίνουν τα ιδιωτικά τους σημειώματα.

Be first to comment