TOP STORY

Κρόκος Κοζάνης: Οι μαγικές ιδιότητες ενός από τα σπουδαιότερα μπαχαρικά του κόσμου!

By  | 

Ξεκίνησε η περίοδος της συγκομιδής του κρόκου Κοζάνης ενός από τα σπουδαιότερα και ακριβότερα μπαχαρικά στο κόσμο.

Εκατοντάδες καλλιεργητές βρίσκονται στα χωράφια τους σκυμμένοι συλλέγοντας ένα-ένα τα μωβ λουλούδια του θαυματουργού φυτού. Είναι η περίοδος πού οι κάτοικοι του Κρόκου της Αγ. Παρασκευής, της Καισαρείας, της “Ανω και Κάτω Κώμης της Πλατανιάς Βοϊου, εγκαταλείπουν κάθε άλλη δραστηριότητα και αφιερώνονται οικογενειακώς στην συλλογή των λουλουδιών. Πρόκειται για απαιτητική, χρονοβόρα και απόλυτα χειρωνακτική διαδικασία, χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων κρόκου.

Όταν ολοκληρωθεί η συλλογή στο χωράφι, ξεκινά άμεσα μια άλλη χειρωνακτική εργασία που είναι ο διαχωρισμός των μωβ λουλουδιών από τα κόκκινα στίγματα του κρόκου. Τα κόκκινα στίγματα αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο πριν παραδοθούν στον Συνεταιρισμό των κροκοπαραγωγών. Οι ποσότητες του κρόκου συσκευάζονται και προωθούνται τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.
krokos01

Το 2015 η παραγωγή του κρόκου έφθασε περίπου στους 3,5 τόνους με το μεγαλύτερο μερίδιο να το απορροφούν οι αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ και μόλις το ένα τρίτο να προωθείται στην ελληνική αγορά.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο του συνεταιρισμού σε συνεργασία με Κινέζικη εταιρία, ώστε ο κρόκος να γίνει γνωστός στην γαστρονομική κουζίνα της χώρας.

«Φέτος αναμένουμε εάν όλα πάνε καλά να αυξηθεί η παραγωγής μας περίπου στους πέντε τόνους αφού από τα 5000 στρέμματα που ήδη καλλιεργούνται προστέθηκαν άλλα πεντακόσια στρέμματα από νέους καλλιεργητές», αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Πατσιούρας.

Στίγματα κρόκου μετά την συγκομιδή, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013, στην Κοζάνη. Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου. Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. ΑΠΕ – ΜΠΕ/ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Δημήτρης Στραβού

Στίγματα κρόκου μετά την συγκομιδή, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013, στην Κοζάνη. Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου. Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. ΑΠΕ – ΜΠΕ/ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Δημήτρης Στραβού

Από το 1999 ο κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει αντικείμενο εντατικής έρευνας σε πολλά πανεπιστημιακά εργαστήρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχει πληθώρα ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια για τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού που επιβεβαιώνουν ότι ο κρόκος αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού αφού διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές δυνάμεις, που αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο, βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάϊμερ. Στο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο για την νόσο Αλτσχάϊερ ο αιματολόγος Ζαχαρίας Σινάκος ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ ανακοίνωσε ότι μελέτες στο εργαστήριο απέδειξαν ότι «παράγωγα και ουσίες του κρόκου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες παρεμβαίνουν στους μοριακούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την νόσο και επιβραδύνουν την εξέλιξη της».
krokos03
source

Loading...