VIRAL STORY

Πώς να φτιάξεις τη δική σου μπύρα

By  | 

Και ηθελα μια μπυριτσα τωρα παγωμενη.. Θελω να ειναι πικρη στην πρωτη επαφη και μετα να γλυκιζει..  Για μισο λεπτο μηπως θα μπορουσα να φτιαξω την δικη μου μπυρα οπως την θελω ? Να φτιαξω εγω τις αναλογιες?  ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ !!

Παρά τα όσα πιστεύεις, η ζυθοποιία είναι μια αρκετά απλή και εύκολη διαδικασία που αξίζει να δοκιμάσεις σπίτι

Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή δεν είναι άλλη από το να γυρίζεις σπίτι αποκαμωμένος μετά από μια κοπιαστική ημέρα στη δουλειά, να βγάζεις τα παπούτσια σου και, πριν αρχίσεις να ασχολείσαι με οτιδήποτε άλλο, να ξαπλώνεις στον καναπέ πίνοντας μια παγωμένη μπυρίτσα με την ησυχία σου. Αν, μάλιστα, νομίζεις ότι το τέλειο αυτό σκηνικό δεν μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο, απλά φαντάσου το εξής: Ημπυρίτσα αυτή που πίνεις να είναι, λέει, φτιαγμένη από τα ίδια σου τα χεράκια και να ταιριάζει ακριβώς στα γευστικά σου γούστα….

Και όμως, υπάρχει τρόπος για να κάνεις αυτό το λαχταριστό όνειρο πραγματικότητα. Βλέπεις, η παρασκευή «σπιτικής» μπύρας είναι μια υπόθεση πολύ πιο απλή απ’ όσο φαντάζεσαι. Τόσο απλή που το μόνο που χρειάζεται, είναι να έχεις λίγη υπομονή και να ακολουθήσεις προσεκτικά τα κάτωθι βήματα. Κάτι μας λέει, πάντως, ότι μόλις βρήκες το καινούργιο σου χόμπι

Προμηθεύσου τον απαραίτητο εξοπλισμό…

Υπολόγισε ότι το κόστος για τον εξοπλισμό που απαιτείται για την παρασκευή σπιτικής μπύρας κυμαίνεται κάπου μεταξύ των 70 και των 120 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής. Τις περισσότερες φορές, ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει ένα δοχείο ζύμωσης, θερμόμετρο, παγίδα αέρα, κύλινδρο και πυκνόμετρο για έλεγχο της ζύμωσης, συσκευασμένη βύνη με ζύμες και λυκίσκο, εμφιαλωτήριο για μεταλλικά καπάκια, μεταλλικά καπάκια και ειδική βούρτσα για τον καθαρισμό, σπάτουλα ανάδευσης του δοχείου ζύμωσης, ενώ κάποια σετ περιλαμβάνουν και ειδικό υλικό για την αποστείρωση των δοχείων και των φιαλών. Σχετικά σετ μπορείς να αγοράσεις είτε online από το εξωτερικό, είτε από κάποιο κατάστημα που εμπορεύεται είδη οινοποίησης.

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ 

… και προετοίμασέ τον

Πριν αρχίσεις το «μαγείρεμα», μην ξεχάσεις να αποστειρώσεις τον εξοπλισμό σου. Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμη κι αν πάει κάτι στραβά και η αποστείρωση δεν είναι εντελώς επιτυχημένη, δεν κινδυνεύεις να πάθεις δηλητηρίαση, κυρίως επειδή στην μπύρα δεν επιβιώνουν επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό βακτήρια και μικροοργανισμοί. Αν λοιπόν είσαι πρωτάρης στο «άθλημα» της ζυθοποιίας, ξεκίνα με κάποια σκούρα porter ή stout, που είναι και οι μπύρες με τον πιο εύκολο τρόπο παρασκευής. Αφού αποκτήσεις μια κάποια πείρα, μπορείς να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου σε πιο «δύσκολα» και απαιτητικά είδη, όπως οι lambic.

Εμφιάλωσε!

Παρά τα όσα, ενδεχομένως, πιστεύεις, η ζυθοποιία αποτελεί μια αρκετά απλή και εύκολη διαδικασία. Αφού πρώτα μουλιάσεις όλα τα συστατικά σου καλά σε βραστό νερό και τα ανακατέψεις, εν συνεχεία στραγγίζεις το υγρό και το τοποθετείς σε ένα δοχείο ζύμωσης για δύο εβδομάδες. Με το πέρας των δύο αυτών εβδομάδων, εμφιάλωσε την μπύρα σου και άφησε τα μπουκάλια στην άκρη μέχρι να δημιουργηθεί εκ νέου αφρός. Το τελευταίο αυτό κομμάτι της διαδικασίας -δηλαδή, η δημιουργία αφρού εντός της φιάλης- μπορεί να χρειαστεί μερικές εβδομάδες μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Παίξε με τα συστατικά

Αφού αποκτήσεις μια σχετική άνεση με την όλη διαδικασία και έχεις ήδη παράξει μερικές παρτίδες από τη δική σου, 100% σπιτική μπυρίτσα, ξεκίνα να πειραματίζεσαι με τα αρώματα και τις γεύσεις. Μπορείς, για παράδειγμα, να προσθέσεις στο μείγμα σου φρούτα, ξηρούς καρπούς, ακόμη και κάρι. Το μόνο όριο το θέτει η φαντασία σου -και, φυσικά, τα γούστα του ουρανίσκου σου…

Για να έχεις μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα για όλα τα παραπάνω, τσέκαρε και το βιντεάκι του «μάστορα» εδώ

(VIA)

Loading...