Ένα δηλητηριώδες ψάρι, τα αγκάθια του οποίου είναι εξαιρετικά κοφτερά και το επώδυνο τσίμπημά του μπορεί να γίνει ακόμη και θανατηφόρο και μια τσουχτερή, μεγάλη μέδουσα που έκανε ένα σουλάτσο στη Λακωνία είναι η πιο νέα απειλή ξενιστών στις ελληνικές θάλασσες. Μαζί και ο γνωστός μας πλέον και επικίνδυνος λαγοκέφαλος, αλλά και το λεονταρόψαρο που από το 2015 έχει εγκατασταθεί στη Ρόδο και στην Κρήτη.
Το ψάρι Plotosus lineatus που μοιάζει με χέλι είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως και έχει κατακλύσει τις θάλασσες στο Ισραήλ και τη γειτονική Τουρκία. Αν και δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στην Ελλάδα, οι ψαράδες πρέπει να επαγρυπνούν γιατί είναι από αυτά που αναμένεται να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους. Το Plotosus lineatus είναι ένα μακρύ ψάρι, μήκους μέχρι και 32 εκατοστά σε καφετί χρώμα με άσπρες ή κρεμ λωρίδες.
Τα νεαρά άτομα κολυμπούν σε ομάδες των 100 και μοιάζουν με μπάλα, ενώ τα ενήλικα μέχρι 20 ψάρια μαζί.
Οι ψαράδες μπορεί να τα μπερδέψουν με το χέλι αν και οι ρίγες στην πλάτη του το κάνουν ιδιαίτερο. Πρόκειται για ένα ψάρι του Ινδικού και του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ έχει κάνει την εμφάνισή του και στις ακτές της ανατολικής Αφρικής και της Μαδαγασκάρης, της Ιαπωνίας και νότια προς την Αυστραλία.
Ως ξενικό είδος μπήκε στη Μεσόγειο από το Σουέζ και έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές στη γειτονική χώρα, καθώς τελευταία αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων.
Το Plotosus lineatus έχει κοφτερά πτερύγια και τα αγκάθια του κρύβουν ένα άκρως τοξικό δηλητήριο που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο που θα έρθει σε επαφή μαζί του και κοπεί.
Ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αφενός γιατί δεν υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί στη Μεσόγειο και αφετέρου γιατί το ψάρι αυτό κινείται πάντα σε μεγάλα κοπάδια και μπορούν να γίνουν αντιληπτά.
Ενεργούν σαν μια γιγαντιαία περιστροφική μηχανή και δύσκολα μπορεί κάποιος να ακινητοποιήσει ή να εγκλωβίσει ένα.
Η μεγάλων διαστάσεων από την άλλη μέδουσα Rhopilema nomadica μπορεί να φτάσει έως και τα 10 κιλά σε βάρος, ενώ η ομπρέλα της έχει διάμετρο μέχρι και 58 εκατοστά.
Η επαφή με τον άνθρωπο είναι αρκετά επώδυνη, το άγγιγμά της είναι ενοχλητικό και επικίνδυνο ενώ έχουν αναφερθεί σοβαρές περιπτώσεις στα μάτια και στα χείλη ατόμων που τα τσίμπησε και στη συνέχεια έβαλαν τα χέρια τους στο πρόσωπο. Είναι είδος των πολύ τροπικών θαλασσών, απαντάται σπάνια στη Μεσόγειο και ακόμα πιο σπάνια στην Ερυθρά Θάλασσα
[via}