Η συντριβή του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού βύθισε στο πένθος τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ οι οικογένειες των τεσσάρων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους πενθούν τους δικούς τους ανθρώπους.
Εκτός κινδύνου είναι η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου και μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με κάταγμα στη λεκάνη και εκδορές στο σώμα.
Τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου
Ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης
Ανάμεσα στους νεκρούς του μοιραίου Χιούι που κατέπεσε στο Σαραντάπορο ήταν ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης.
Οπως αναφέρει το flashnews.gr, ο υποστράτηγος καταγόταν από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.
Μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Μάρτιο, στις κρίσεις των αξιωματικών, είχε προαχθεί σε υποστράτηγο ο Ιωάννης Τζανιδάκης και τοποθετήθηκε υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος).
Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009.
Θωμάς Αδάμος: Συνταγματάρχης, πατέρας 3 παιδιών
Ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους στην πτώση του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας (με καταγωγή από το Αρτεσιανό). Ο 50χρονος επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο από τη Λάρισα όπου υπηρετούσε ως Διευθυντής σε νευραλγικό πόστο στην 1η Στρατιά.
Δημοσθένης Γούλας:Ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου
Ο Δημοσθένης Γούλας ήταν ένας από τους τέσσερις στρατιωτικούς που χάθηκαν στην αεροπορική τραγωδία που από το πρωί συγκλονίζει όλη την Ελλάδα.
Ταγματάρχης, κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου, ο Γούλας καταγόταν από το Αρτεσιανό. Ηταν παντρεμένος με παιδιά, όπως και άλλοι δύο από τους νεκρούς.
Υπολοχαγός Χατζής: Ο συγκυβερνήτης του Χιούι
Στο πένθος έχει βυθιστεί η Φαλάνη Λάρισας, απ’ όπου καταγόταν και έμενε ο άτυχος υπολοχαγός της Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής.
Πριν από σχεδόν 2,5 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Χατζής (που σκοτώθηκε στο δυστύχημα με το στρατιωτικό ελικόπτερο στο Σαραντάπορο) έχασε τον πατέρα του από καρδιακό επεισόδιο και πριν από σχεδόν έναν χρόνο, θέλοντας να ξαναβρει τη χαρά στη ζωή του, ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με την αγαπημένη του σύντροφο.
Δυστυχώς η μοίρα επεφύλασσε τραγικό παιχνίδι στην οικογένεια, με το ψυχολογικό βάρος να πέφτει τώρα στη μητέρα του Κωνσταντίνου, στη σύζυγό του και στην αδερφή του Σάσα, η οποία είναι αστυνομικός και πρόσφατα είχε πάρει μετάθεση στη Λάρισα.
Με την σύντροφό του μάλιστα είχαν αναγκαστεί τους τελευταίους μήνες να ζουν χωριστά. Η 26χρονη εργαζόταν ως φυσικοθεραπεύτρια σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα, αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων της επιχείρησης είχε φύγει για δουλειά στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα που επέζησε από τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου
Η Βασιλική Πλεξίδα είναι η μοναδική επιζήσασα από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαρανταπόρου, κοντά στα σύνορα των νομών Λάρισας και Κοζάνης.
Η αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα εντοπίστηκε τραυματισμένη, αλλά εκτός κινδύνου, και διακομίστηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης. Η γυναίκα αρχιλοχίας κατάγεται από τα Τρίκαλα και διαμένει στον Βόλο, καθώς υπηρετεί στην Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο.
Στο στρατιωτικό ελικόπτερο επέβαιναν μαζί της και εντοπίστηκαν νεκροί ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο υπολογαχός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής.
Ο έλικας μπλέχτηκε στα καλώδια στύλου της ΔΕΗ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το ελικόπτερο πετούσε σε «επιτρεπτό ύψος» ωστόσο λόγω της περιοριμένης ορατότητας ο έλικας μπλέχτηκε στα καλώδια στύλου της ΔΕΗ όπως αναφέρουν πηγές, με αποτέλεσμα να στροβιλιστεί ανεξέλεγκτα και να πέσει στο έδαφος. Αμέσως πήρε φωτιά κατά τις πληροφορίες με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν τα 4 σώματα των επιβαινόντων.
Πώς σώθηκε η Αρχιλοχίας
Η Αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα που σώθηκε είχε την τύχη με το μέρος της δύο φορές. Κατ’ αρχήν γιατί κάθονταν δίπλα στην πόρτα του ελικοπτέρου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος η πόρτα έσπασε και η κοπέλα εκσφενδονίστηκε πολλά μέτρα μακριά εξ ου και τα κατάγματα στη λεκάνη. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες εγκλωβίστηκαν στην άτρακτο του ελικοπτέρου που πήρε φωτιά και απανθρακώθηκαν.
Ακόμη πιο απίστευτη είναι η αποκάλυψη ότι η Αρχιλοχίας μπήκε την τελευταία στιγμή στο μοιραίο Χιούι. Στη θέση της επρόκειτο να βρίσκεται άλλος αξιωματικός, ένας λοχαγός τον οποίο όμως ο υπεύθυνος της Λέσχης της 1ης Στρατιάς κράτησε στη Λάρισα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Ετσι, στο ελικόπτερο επιβιβάστηκαν ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης ο οποίος μαζί με τον συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου θα επιθεωρούσαν στρατόπεδο στην Κοζάνη, ενώ η Βασιλική Πλεξίδα θα επιθεωρούσε την Λέσχη του στρατοπέδου. Στο Χιούι επέβαιναν επίσης ο κυβερνήτης ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.
Ομάδα ειδικών ψυχολόγων για τους συγγενείς
Στη Θεσσαλονίκη έχει μεταβεί ο σύζυγος της αρχιλοχία (ΑΣ) Βασιλικής Πλεξίδα, προκειμένου να σταθεί στο πλευρά της και να της συμπαρασταθεί κατά τη νοσηλεία της στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα στο αμφιθέταρο του νοσοκομείου ομάδα ειδικών ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων έχουν αναλάβει τη στήριξη των συγγενών και ειδικά των παιδιών των τεσσάρων θυμάτων της τραγωδίας.
Το χρονικό της συντριβής
Στο χρονικό του δυστυχήματος αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Μπελτσιώτης.
Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.
Ο κ. Μπελετσιώτης ανέφερε επίσης, ότι στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.
Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.
Συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών εξέφρασε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Πηγή: www.iefimerida.gr/ | Tο διαβάσαμε εδώ