TOP STORY

Τι είδαν οι επιστήμονες όταν άνοιξαν τον Πανάγιο Τάφο – νέες αποκαλύψεις

By  | 

Το ιερό μέσα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης για εκατοντάδες χρόνια, ως προς το αν πράγματι είναι η περιοχή όπου ο Υιός του Θεού θάφτηκε μετά από τη σταύρωσή του και από όπου ως εκ θαύματος αναλήφθηκε τρεις ημέρες αργότερα.

Αλλά τελικά, περισσότερα από 500 χρόνια από τότε που σφραγίστηκε για τελευταία φορά το 1550, το κάλυμμα του τάφου έχει ξανανοίξει – και αυτό που βρέθηκε μέσα του έχει προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό και δέος.

Έχοντας μόλις 60 ώρες για να εξερευνήσουν την ιερή περιοχή, οι ερευνητές δεν στάθηκαν τυχεροί αρχικά. Ψάχνοντας πίστεψαν ότι ο τάφος – ο οποία είχε συλληθεί και καταστραφεί από πυρκαγιές, σεισμούς και επιδρομές – δεν θα μπορούσε να είναι το μέρος όπου συντελέσθη το μεγαλύτερο θαύμα της Χριστιανοσύνης.

Αλλά την τελευταία βραδιά, με λίγες μόνο ώρες πριν ο τάφος κλείσει και πάλι ερμητικά, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια μαρμάρινη πλάκα, με χαραγμένο ένα σταυρό. Κάτω από αυτήν ανακάλυψαν ένα νεκρικό κρεβάτι – το οποίο μοιάζει με εκείνο στο οποίο πιστεύεται ότι το σώμα του Χριστού εναποτέθηκε μετά τη Σταύρωση.

Ανυψώνοντας τη μαρμάρινη πλάκα του τάφου, για πρώτη φορά τα τελευταία 500 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν το νεκρικό κρεβάτι (μια πλάκα από ασβεστόλιθο), πάνω στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού. Επίσης ανακάλυψαν, μια δεύτερη γκρίζα μαρμάρινη πλάκα, χαραγμένη με ένα σταυρό που πιστεύεται ότι σκαλίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Σταυροφόρους.

Ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος του National Geographic, είπε:

«Δεν μπορούμε να το πούμε με 100 τοις εκατό βεβαιότητα, αλλά φαίνεται πως αυτή είναι η ορατή απόδειξη πως η τοποθεσία του τάφου δεν έχει μετατοπιστεί μέσα στο χρόνο, κάτι για το οποίο οι επιστήμονες και οι ιστορικοί αναρωτιούνταν για δεκαετίες. Εμεινα κατάπληκτος. Τα γόνατα μου έτρεμαν λίγο, δεν το περίμενα αυτό».

Ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος του National Geographic, είπε:

«Δεν μπορούμε να το πούμε με 100 τοις εκατό βεβαιότητα, αλλά φαίνεται πως αυτή είναι η ορατή απόδειξη πως η τοποθεσία του τάφου δεν έχει μετατοπιστεί μέσα στο χρόνο, κάτι για το οποίο οι επιστήμονες και οι ιστορικοί αναρωτιούνταν για δεκαετίες. Εμεινα κατάπληκτος. Τα γόνατα μου έτρεμαν λίγο, δεν το περίμενα αυτό».

«Η πιο εκπληκτική στιγμή για μένα ήταν όταν αφαιρέσαμε το πρώτο στρώμα σκόνης και βρήκαμε το δεύτερο κομμάτι μαρμάρου. Αυτό ήταν γκρι, δεν ηταν κρεμ, όπως το εξωτερικό, και ακριβώς στη μέση του ήταν χαραγμένος ένας όμορφος σταυρός. Δεν είχαμε ιδέα ότι βρισκόταν εκεί».

Ο κ Hiebert πρόσθεσε: «Φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ορατή απόδειξη ότι το σημείο που οι προσκυνητές λατρεύουν σήμερα είναι πραγματικά ο ίδιος τάφος που βρήκε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος τον 4ο αιώνα. Είναι καταπληκτικό.»

«Μετά το άνοιγμα του ιερού τάφου, θρησκευτικοί ηγέτες από την ελληνική και την αρμενική ορθόδοξη εκκλησία καθώς και Φραγκισκανοί μοναχοί, οι οποίοι μοιράζονται την ευθύνη για την εκκλησία, ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στον τάφο. Βγήκαν με μεγάλα χαμόγελα στα πρόσωπα τους. Στη συνέχεια, πέρασαν οι μοναχοί και βγήκαν και εκείνοι χαμογελώντας. Ήμασταν όλοι πραγματικά πολύ περίεργοι. Στη συνέχεια μπήκαμε εμείς, κοιτάξαμε μέσα. Αν και δεν υπήρχαν αντικείμενα ή οστά, ο τάφος δεν ήταν άδειος».

Οι ερευνητές είχαν εμπλακεί σε συζητήσεις σχετικά με το αν ή όχι ο τάφος μπορεί να ανοιχτεί για ζωτικής σημασίας επισκευές από το 1959, αλλά η επιτροπή δεν είχε καταφέρει να έρθει σε συμφωνία.

«Έτσι, το γεγονός που τελικά μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε αυτό το έργο είναι ένας θρίαμβος της διαπραγμάτευσης» προσθέτει ο ερευνητής.

Χρησιμοποιώντας γεωραντάρ και θερμογραφικούς σαρωτές, οι ειδικοί εμπειρογνώμονες συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με το εσωτερικό του τάφου πριν από την αποσφράγιση του. Τα δεδομένα είναι τόσο εκτεταμένα που η ανάλυσή τους θα πάρει μήνες, αλλά η ομάδα ελπίζει να δημιουργήσει μια εικονική ανακατασκευή για δημόσια προβολή.

Πηγή: www.thetoc.gr/Tο διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα.

Loading...