Γραμμή «115 25» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»: 10 χρόνια λειτουργίας, 65.728 ωφελούμενοι

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που οι επιστήμονες της Συμβουλευτικής Γραμμής «11525» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» σήκωσαν το ακουστικό και απάντησαν την πρώτη τους κλήση.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν οι άνθρωποι του «Μαζί για το Παιδί» σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν, από το 2009 έως το 2019, η γραμμή έχει εξυπηρετήσει 65.728 ωφελούμενους (γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς), μέσω του δικτύου των υπηρεσιών της.

Οι κλήσεις που απαντούν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γραμμής 115 25 αποτελούν ένα κοινωνικό αποτύπωμα για τις συνήθειες, αλλά και τους προβληματισμούς των οικογενειών εδώ και 10 χρόνια.

Η Γραμμή 115 25, πέραν των τηλεφωνικών συνεδριών, παρέχει κι άλλες υπηρεσίες, όπως συνεδρίες δια ζώσης στο συμβουλευτικό κέντρο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Ένωσης, αλλά και ομάδες γονέων και ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία πραγματοποιούνται σε σχολεία αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας (π.χ. Ψαρά, Έβρος κ.α). Τα ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται και μέσω skype για ωφελούμενους εκτός Αττικής.

Τα κορυφαία πέντε θέματα που απασχόλησαν τους γονείς την περίοδο 2009-2019

Η θεματολογία που καλύπτει η Γραμμή 11525 κινείται γύρω από μεγάλο εύρος ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και ορίζονται κατά πλειοψηφία κλήσεων σε:

Οριοθέτηση και σχέσεις γονιών-παιδιών
Προβλήματα που προκύπτουν με το διάβασμα
Επιθετικότητα-θυμός
Εφηβεία
Προσαρμογή στο σχολείο

Τα παραπάνω είναι τα πιο διαδεδομένα θέματα και χωρίζονται σε υποκατηγορίες.

Για παράδειγμα η οριοθέτηση μπορεί να έχει να κάνει με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (tablet, κινητά), ενώ στα προβλήματα με το διάβασμα οι ειδικοί προσπαθούν από τις περιγραφές των γονέων ή των εκπαιδευτικών να προγνώσουν αν το παιδί έχει ΔΕΠΥ (διάσπαση προσοχής).

Για την επιθετικότητα ή το θυμό το πρώτο μέλημα των επιστημόνων της Γραμμής είναι να διαπιστώσουν από που προέρχεται αυτή η ένταση και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της.

Γονέας δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι

Αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι κανείς δεν γεννήθηκε γονέας, αλλά αντίθετα ο ρόλος του γονέα «καλλιεργείται» κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Το να μεγαλώνεις νέους ανθρώπους δεν είναι εύκολο και σίγουρα οι απρόβλεπτες στιγμές είναι πολλές. Γι’ αυτό δεν είναι κακό κανείς να απευθύνεται στους ειδικούς για θέματα που τον απασχολούν.

Δωρεάν στήριξη σε παιδιά και οικογένειες

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της αλλά ταυτόχρονα ο στόχος της και το μέλημα της είναι η υψηλή ποιότητα αυτών. Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί η διάρκεια των κλήσεων όπου οι ειδικοί έχουν χρόνο να διερευνήσουν την κάθε κλήση ή και καταγγελία με χρονικό όριο τα 50 λεπτά.

Ειδικότερα:
Τηλεφωνικές συνεδρίες: Συμβουλευτική ως 12 συνεδρίες για 50 λεπτά η κάθε μία.
Δια ζώσης συνεδρίες: Συμβουλευτική ως 12 συνεδρίες για 50 λεπτά η κάθε μία.
Ομάδες Γονέων: 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις με υποχρεωτική προσέλευση, διάρκειας 2 ωρών έκαστη.
Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια: δίωρα σεμινάρια, συγκεκριμένης θεματολογίας.

Η διαφύλαξη του τηλεφωνικού απορρήτου

Το απόρρητο που διαφυλάσσεται κατά την επικοινωνία με τους επιστήμονες της Γραμμής 115 25 έκαναν τους καλούντες να αισθάνονται πιο άνετα και πιο οικεία και να συζητούν με μεγαλύτερη άνεση το εκάστοτε θέμα που αντιμετώπιζαν.

Αυτό ήταν το σημαντικό βήμα για να «χτίσουν» σχέση με τον θεραπευτή που τους απαντούσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Η διαδικασία της κλήσης – Η διερεύνηση και η αντιμετώπιση

Την πρώτη φορά που καλεί ο ωφελούμενος, ο ειδικός επικεντρώνεται σε μια πρώτη επαφή, προκειμένου να διερευνήσει το αίτημά του και να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της δυσκολίας που αντιμετωπίζει τη δεδομένη στιγμή.

Στη συνέχεια ο ειδικός κρίνει αν ο ωφελούμενος πρέπει να παραπεμφθεί, να λάβει μια απλή καθοδήγηση ή να ακολουθήσει μια σειρά συνεδριών είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά
Είναι μια διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να δοθούν οι σωστές κατευθύνσεις ανά περίπτωση.

Τα Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια

Τα Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια στην κοινότητα έχουν στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την καθοδήγηση γονέων, εφήβων και εκπαιδευτικών πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, ανάλογα με το αίτημά τους. Τα σεμινάρια έχουν έντονο διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα με σκοπό την κατανόηση σύγχρονων θεμάτων της παιδικής, εφηβικής και οικογενειακής ψυχολογίας.

Τα πιο δημοφιλή θέματα Ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων είναι:

Διαχείριση άγχους και εξετάσεις
Επικοινωνία στην οικογένεια
Σχολικός εκφοβισμός
Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη βρέφους & νηπίου
Εφηβεία και σεξουαλικότητα
Παιδί και ίντερνετ

Τα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια έχουν πολλαπλή χρησιμότητα για τους γονείς, ενώ παρέχονται δωρεάν από το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής 115 25. Πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα γραφεία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», στην κοινότητα και σε σχολεία, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, που διεξάγονται σε πλαίσιο κοινότητας, πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί καταθέτουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους και το αποτέλεσμα είναι να δίνονται ανάλογες κατευθυντήριες γραμμές.

Οι Ομάδες Γονέων

Οι Ομάδες Γονέων απευθύνονται σε γονείς με παιδιά στην προσχολική ηλικία (2-6 ετών), στη σχολική ηλικία (6-12 ετών) και την εφηβεία (12-18 ετών).

Ο στόχος των ομάδων είναι η εκπαίδευση και η καθοδήγηση των γονέων σε πιο αποτελεσματικά μοντέλα γονικής συμπεριφοράς. Με τη βοήθεια των ειδικών γίνεται διερεύνηση διάφορων εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης σε θέματα που δυσκολεύουν τους γονείς, έτσι ώστε να αποκτήσουν καταλληλότερα «εργαλεία» για την ενίσχυση του ρόλου τους, καθώς και να επιτύχουν μία πιο αποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας, εμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους στην αντιμετώπιση πρακτικών αλλά και συναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους, μέσα από το μοίρασμα, την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους.

Πηγή: protothema.gr

The post Γραμμή «115 25» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»: 10 χρόνια λειτουργίας, 65.728 ωφελούμενοι appeared first on .