5 γκουρμέ Τσιπουρομεζέδες για να φτιάξεις με την παρέα σου και να τους τρελάνεις (συνταγή)

Ποιος πήγε για τσίπουρο και δεν έφαγε λίγο παραπάνω παρέα με το τσιπουράκι του ;  Κανείς!

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε 4 μεζεδάκια που δεν μας κέρδισαν απλά στην εμφάνιση αλλά και στην γεύση .

Ξεκινάμε..

1). Φάβα με καραμελωμένα πράσα & ρόκα

Συστατικά:

1,5 κιλό φάβα Σαντορίνης
4 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
100 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
6 μάτσα ρόκα καθαρισμένα και χοτροκομμένα
2 -4 κ.σ.  ζάχαρη
4 - 6 κ.σ.  ξίδι βαλσάμικο

Οδηγίες:

1. Σε ένα μεγάλο μαντέμι ή αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα πράσα.

2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα πράσα μέχρι να πάρουν βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα.

3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να βαθύνει ακόμα περισσότερο το χρώμα τους.

4. Προσθέτουμε τη ρόκα, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν, γύρω στα 6 με 7 λεπτά. Αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το ξίδι.

5. Βράζουμε τη φάβα σε νερό για 30 λεπτά περίπου. Αρχικά ξαφρίζουμε, ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει και αλατίζουμε στο τέλος της βράσης.

 

Σερβίρουμε τη φάβα με το μείγμα του πράσου και της ρόκας από πάνω.

2).Μύδια σαγανάκι

Τα Μύδια σαγανάκι με φέτα είναι μια συνταγή που θα την βρείτε πάντα στις ταβέρνες της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική! 

Μύδια σαγανάκι

1 κιλό μύδια (χωρίς το κέλυφός τους)
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
60 γρ, τρίμμα φέτα
μισή κουταλιά της σούπας ρίγανη
χυμός ενός λεμονιού

Οδηγίες:

Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε μετά τα μύδια.

Βάζετε και το αλάτι μαζί με το κρασί και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.

Τα σερβίρετε σε μικρά τηγάνια έχοντας πασπαλίσει τα μύδια με το τρίμμα της φέτας και άνηθο.

Αν θέλετε, μπορείτε να τα ψήσετε και λίγο.

 

3). Αρωματικό χταπόδι με κονιάκ

Το χταπόδι με τα χίλια αρώματα! Όλων των ειδών τα μπαχάρια και το άρωμα του βουτύρου και του κονιάκ στο χταποδάκι σας! Ένα gourmet πιάτο θαλασσινών, που μπορείτε φυσικά να φτιάξετε με ελαιόλαδο για τισ νηστίσιμες ημέρες!

χταπόδι, θαλασσινά, νηστίσιμα, μυρωδικά

Συστατικά:

1 κιλό χταπόδι
1 κ. γλ. τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ. γλ. τζίντζερ
1 κ. γλ. κόκκινο πιπέρι
1 κ. γλ. μπαχάρι
1 κ. γλ. κύμινο
λίγο μοσχοκάρυδο και κανέλλα τριμμένη
1 κ. πράσινο πιπέρι
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ.γλ. . θυμάρι
1 κ.γλ. . μαντζουράνα
1 κ.γλ. δεντρολίβανο
3 κ.σ.. βούτυρο
3 κ.σ. κονιάκ

Οδηγίες:

1. Σε μια μικρή γάστρα τοποθετούμε το χταπόδι και πασπαλίζουμε με όλα τα υλικά όπως αναφέρονται.

2. Προσθέτουμε από πάνω το βούτυρο και το κονιάκ και ψήνουμε για 60-90 λεπτά , ώστε να μείνει με ελάχιστη σάλτσα, πηχτή και παχύρρευστη.

Αν έχει στεγνώσει εντελώς το καταβρέχετε, αφού το βγάλετε από τον φούρνο, με λίγο κονιάκ, ξύνοντας το σκεύος.

4).Μύδια με σκόρδο και ούζο

Μύδια με σκόρδο και ούζο, αχνιστά και σκορδάτα είναι ο κατάληλος μεζές για ουζάκια.

 

Μεριδες
4-6

Χρονος εκτελεσης

20 λεπτά

Συστατικά:

500 γραμμάρια ψίχα από μύδια
10-15 μύδια με το κέλυφος
1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
6-8 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγο θρούμπι ή θυμάρι τριμμένο
1/3 ποτηριού τον νερού ούζο
1/3 ποτηριού του νερού νερό

Οδηγίες:

Αν τα μύδια είναι φρέσκα, τα πλένουμε καλά για να μη μείνει καθόλου άμμος, τα βάζουμε για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να ανοί­ξουν και μετά τους αφαιρούμε το κέλυφος.

Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητι­κό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, τσιγαρίζουμε το σκόρδο, ρίχνουμε όλα τα μύδια (και τα καθαρισμένα και αυτά με το κέλυφος) και τα τσιγα­ρίζούμε κι αυτά.

Ύστερα από λίγο ρίχνουμε το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι,

το θρούμπι ή το θυμάρι και το νερό. Μόλις το φαγητό πιει τα υγρά του, το σβή­νουμε με το ούζο (προσέχουμε πολύ, διότι με το ούζο το φαγητό παίρνει φω­τιά) και μετά σβήνουμε τη φωτιά.

Είναι ένας απίστευτα νόστιμος μεζές, πού για να τον ετοιμάσουμε χρειαζόμαστε μόνο 15 λεπτά.

Από το βιβλίο "Γεύσεις της Τασίας"- Τασία Δενδρινού

Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη