Home > TOP STORY > Τσίπρας: Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει

Τσίπρας: Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα νέο όραμα για να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των 27, στη Μπρατισλάβα.

Τόνισε ότι έγινε αντιληπτό σήμερα ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως αν δεν αλλάξει η κρίση στην οποία βρισκόμαστε, αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ. «Όχι δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι παραμένουν στο τραπέζι οι διαφορές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο, σημείωσε ότι γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό στην κατεύθυνση της κοινωνικής ατζέντας και πως πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσει η ΕΕ. Τόνισε ότι «πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή», επισημαίνοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει βέβαια να είναι και ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Υπογράμμισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της Διακήρυξης των Αθηνών έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναλυτικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «σήμερα έγινε αντιληπτό ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση και πως αν δεν αλλάξουμε η κρίση αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ». «Νομίζω», είπε, «ότι ήταν κοινή η εκτίμηση ότι οι πολίτες πια δεν εμπνέονται από το όραμα της ευρωπαϊκης ολοκλήρωσης, άρα πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο όραμα προκειμένου να ξαναεμπνεύσει τους πολίτες της».

«Ωστόσο, παραμένουν οι διαφορές, διαφορετικές εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν», είπε και συμπλήρωσε ότι «παρόλα αυτά έστω και με αισχυντηλό τρόπο μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα». Πρόσθεσε, ειδικότερα, ότι «στα κοινά μας συμπεράσματα κάνουμε αναφορά, καλωσορίζουμε την παρέμβαση προχτές του προέδρου Γιούνκερ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αυτό είναι σημαντικό, γιατί αυτή η παρέμβαση για πρώτη φορά βάζει σε προτεραιότητα συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους, μιλά για την ανεργία, τις ανισότητες, την κοινωνική συνοχή». «Έννοιες», όπως σημείωσε, «απολύτως ξεχασμένες από τα κοινά ανακοινωθέντα της Ευρώπης των 28 στις Συνόδους Κορυφής όλα τα τελευταία χρόνια. Είπε ότι υπ’ αυτή την έννοια γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο και πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ευρώπη κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η ζωή τους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χειρότερη, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ανισότητες διευρύνονται μεταξύ των κρατών, αλλά και ανάμεσα στα κράτη του Βορρά, του Νότου, του Κέντρου, της περιφέρειας και βεβαίως εξαιτίας του γεγονότος ότι αν δεν είναι άνεργοι οι περισσότεροι από αυτούς είναι επισφαλώς εργαζόμενοι», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή γραμμένοι πάνω σε πέτρα». Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε το μήνυμα πως: «Καλοί είναι οι κανόνες αλλά κάθε κανόνας για να μπορεί να λειτουργήσει πρέπει να έχει και εξαιρέσεις». Σημείωσε ότι «βεβαίως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει και «Ανάπτυξης», όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, και τα εργαλεία για αυτήν την ανάπτυξη πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να μην διευρύνουν τις ανισότητες». «Άρα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως τις κρίσεις ασφάλειας ή τη μεταναστευτική κρίση, όχι με μια λογική ?ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή, δεν με αφορά?». Τόνισε ότι αν δεν ξανααγκαλιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση και να ξαναεμπνεύσουμε τους λαούς της Ευρώπης.

Συνοψίζοντας είπε ότι «σε γενικές γραμμές, ανοίξαμε κρίσιμα ζητήματα που έπρεπε να έχουν ανοίξει εδώ και χρόνια, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, με δειλά βήματα ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η μεσογειακή οπτική πέρασε στην ευρωπαϊκή οπτική, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της διακήρυξης των Αθηνών «πολύ γρήγορα έφτασε από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, διότι νομίζω ότι η ομιλία Γιούνκερ είχε σημαντικές αναφορές, αλλά και σήμερα, και όχι μόνο από τους Μεσογειακούς, αλλά και από μια σειρά από άλλες χώρες». Ωστόσο, επισήμανε ότι βεβαίως παραμένουν οι διαφορετικές οπτικές από μια σειρά εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων, που δεν συμμερίζονται αυτές τις αντιλήψεις.

Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει συναινέσεις, και πως όμως και μόνο το γεγονός ότι αυτές οι απόψεις αρχίζουν και ακούγονται, όχι περιθωριακά και από κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις, αλλά από πολλές και σημαντικές χώρες, είναι κάτι θετικό.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν φεύγει από τη Σύνοδο περισσότερο αισιόδοξος ή πιο απαισιόδοξος, μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου είπε: «Όχι, όχι, δεν μπορώ να πω ότι φεύγω απαισιόδοξος, άλλωστε ήταν λίγους μήνες πριν όταν είχα πρωτοθέσει την ανάγκη να μιλήσουμε για κοινωνική Ευρώπη και οι περισσότεροι ρωτούσαν τι θα πει αυτό ; Είχαν ξεχάσει την έννοια «κοινωνική ατζέντα». «Όχι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει».

Διάλογος Αλ. Τσίπρα, Ά. Μέρκελ, Αντ. Κόστα σε χαλαρό κλίμα, στο περιθώριο των εργασιών

Διάλογο σε χαλαρό κλίμα είχαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Άγγελα Μέρκελ και ο Αντόνιο Κόστα, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος των εργασιών στη Μπρατισλάβα, η Γερμανίδα καγκελάριος πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό που συνομιλούσαν και ξεκίνησαν μια συζήτηση για την ομορφιά του Νότου τους καλοκαιρινούς μήνες και τις διακοπές στις θάλασσες του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ είπε τότε αστειευόμενη ότι ίσως η Γερμανία πρέπει να γίνει μέλος της ευρωμεσογειακής ομάδας, με τον Αντόνιο Κόστα να της λέει ότι στην επόμενο σύνοδο στην Λισσαβόνα θα την προσκαλέσουν (σ.σ. στη σύνοδο της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή είχε αποφασιστεί ότι η δεύτερη σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα).

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού κατά την προσέλευσή του στην άτυπη σύνοδο των 27 της ΕΕ.

«Είναι η πρώτη συζήτηση μετά τη βρετανική ψήφο. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε μία κοινή βάση, μία θετική βάση. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με ένα τρόπο ανθρώπινο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading...